J-Body Automobiles Forum banner
1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
1,642 Posts
Discussion Starter · #1 ·
94 z clone 3.1 5 speed

let me start with what iv done
changed the throttle body with new iac, tps., changed o2 sencer, changed the intake temp sencer, plugs and wires are new.

now the problem

between 15 and 25 or 30 when you let off the gas in ANY GEAR it will give you whiplash. it bucks and surges and goes to hell. at stedy throttle it surges as if you were in a high gear at extremly low rpms. but the engin seems to sound smooth, just the fact of it going up and down about 300 rpm or so. and at any higher speed from say 40 do 75 or so when you let off in 5th or 4th it does the same, just not as violent.

im going to change the fuel filter to see if it changes anything, after that im lost. you guys have any ideas?

and BTW i checked for a vac leak. no vac leak found
 

·
Registered
Joined
·
116 Posts
my car is doing something much similar... my suspicion is FPR or fuel pump... either that or something with your coil packs... im going to replace both tomorrow so ill let you know if it fixes my problem, might help you narrow yours down!

Dave
 

·
Registered
Joined
·
1,642 Posts
Discussion Starter · #4 ·
im changing coilpacks and icm tommorrow. relocating the coilpacks to the Cruse Controle bracket. so we will see if thats it..
 

·
Registered
Joined
·
1,642 Posts
Discussion Starter · #5 ·
well i put my coils behind my battery. new icm and coils and it seems to have got rid of the surging, theres still a hint of it there. but other then the normal 5 speed jurk when slowing down its cleared it up :)
 

·
Registered
Joined
·
5,820 Posts
1fastcavi said:
well i put my coils behind my battery. new icm and coils and it seems to have got rid of the surging, theres still a hint of it there. but other then the normal 5 speed jurk when slowing down its cleared it up :)
Did you do a idle relearn after you replaced the icm/coils?... you should.
 

·
Registered
Joined
·
1,642 Posts
Discussion Starter · #7 ·
yep, idle relearn was the first think i done. i will be able to tell you better of how its going to do this evening, but for now. it fixed it.
 

·
Registered
Joined
·
1,642 Posts
Discussion Starter · #8 ·
welp shes fixed, theres the normal 5 speed jump here and there, but no more surging and going to hell :lol: :lol: im fucking glad this fixed my problem!!!!

so the very few people using the search button on the future, surging when slowing down CAN be caused by shitty icm/coils.
 
1 - 8 of 8 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top